Το περιοδικό «Κριτική - Επιστήμη & Εκπαίδευση» αποτελεί προϊόν εργασίας ενός δικτύου ερευνητών που συγκροτείται με βασικό ενοποιητικό στοιχείο τη βούληση για τη θεωρητική ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής προοπτικής στην επιστήμη και στην εκπαίδευση.
Αποτελεί πεποίθηση των περισσοτέρων μελών του δικτύου ότι η ριζοσπαστική προοπτική δεν μπορεί να αναπτυχθεί αγνοώντας τις θεωρητικές συνεισφορές και παρακαταθήκες των διαφόρων ρευμάτων που συναρθρώνουν τη μαρξιστική παράδοση. Επιδίωξη όλων, όμως, είναι η αξιοποίηση αυτών των θεωρητικών κεκτημένων σε μια πορεία αλληλεπίδρασης με τις αναδυόμενες προσεγγίσεις, τις οποίες συναντάμε σήμερα σε πολλά πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών ως Σπουδές στην Επιστήμη, Πολιτισμικές Σπουδές, Σπουδές Φύλου, Περιβαλλοντικές Σπουδές, αλλά και με τις νέες προσεγγίσεις στη Ιστορία των Επιστημών.
Είναι γνωστό ότι στο χώρο της εκπαίδευσης, στον αγγλοσαξωνικό τουλάχιστον κόσμο από όπου και αντλείται ο κύριος όγκος της σχετικής βιβλιογραφίας, το ρεύμα της Κριτικής Παιδαγωγικής έχει αντιμετωπίσει με καχυποψία ή και με διάθεση υπερβολικής αυστηρότητας τις προσεγγίσεις που προαναφέρθηκαν. Παρ' όλα αυτά, όμως, ποικίλα ζητήματα που έχουν σχέση με την διαφορετικότητα, με την υποεκπροσώπηση συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού στα γνωστικά αντικείμενα των φυσικομαθηματικών επιστημών, με ζητήματα ηθικής της επιστήμης κ.α., δεν μπορούν να αναλυθούν στην πλήρη έκταση τους στο πλαίσιο της Κριτικής Εκπαίδευσης αποκλειστικά. Περαιτέρω θεωρητικές συνεισφορές είναι αναγκαίες.
Στον διεπιστημονικό τομέα της ιστορίας των επιστημών, τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί ο προβληματισμός γύρω από τους τρόπους διάδοσης της κυρίαρχης επιστήμης και τεχνολογίας καθώς και οι συγκριτικές μελέτες διαφορετικών επιστημονικών και τεχνολογικών παραδόσεων. Η ριζοσπαστική προσέγγιση αυτών των θεμάτων δεν αρκείται στο να αναγνωρίζει τις «ιδιαιτερότητες» αλλά μελετά και προβάλλει τις σχέσεις εξουσίας και αλληλεξάρτησης καθώς και τις χρήσεις της επιστήμης από τις κυρίαρχες τάξεις. Στέκοντας κριτικά απέναντι σε κοινωνιολογικές προσεγγίσεις που προσπαθούν να υποβαθμίσουν την ιστορική ανάλυση των σχέσεων εξάρτησης, η ριζοσπαστική προσέγγιση μελετά τις σχέσεις μεταξύ κοινωνικών τάξεων, κρατικών μορφωμάτων ή/και πολιτισμών.
Κοινό στοιχείο όλων όσων συμμετέχουν σ' αυτή την προσπάθεια είναι η πεποίθηση ότι μια άλλη προοπτική για την επιστήμη και την εκπαίδευση (ακόμα και μια άλλη επιστήμη και μια άλλη εκπαίδευση) είναι εφικτή. Πιστεύουμε ότι οι κοινωνικές δυνάμεις της εργασίας και των πολιτισμικών αντιστάσεων διατηρούν την ανανεωτική δυναμική τους και ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, παρά την ηγεμονία ενός πολιτικού και πολιτισμικού συντηρητισμού που έχει οδηγήσει στον κατακερματισμό όχι μόνο του συλλογικού, αλλά και του ατομικού υποκειμένου. Η ανασυγκρότηση του υποκειμένου (συλλογικού και ατομικού), ενός υποκειμένου που διαθέτει την ικανότητα για δράση, συνδέεται άμεσα με τον θεωρητικό εξοπλισμό του.
Με άξονα αυτόν τον προβληματισμό, διοργανώθηκε τον Ιούλιο του 2004 η πρώτη συνάντηση εργασίας στα πλαίσια των σεμιναρίων της Ερμούπολης με θέμα, «Ριζοσπαστικές Προσεγγίσεις στην Επιστήμη και Ιστορία των Επιστημών». Η δεύτερη συνάντηση εργασίας έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2005 με θέμα, «Επιστήμες και Κοινωνική Δικαιοσύνη».
Το περιοδικό δημοσιεύει κυρίως άρθρα, τα οποία βασίζονται στις εισηγήσεις που ανακοινώνονται κατά τις συναντήσεις εργασίας. Είναι όμως ανοικτό, και προσκαλεί άρθρα που εντάσσονται στη θεματολογία του και προάγουν τον θεωρητικό προβληματισμό, έτσι όπως σκιαγραφήθηκε στις παραπάνω γραμμές. Υπεύθυνη για την αρτιότητα και εγκυρότητα των εργασιών που δημοσιεύονται είναι η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού.
Toute la natation : équipement et accessoires du nageur
Κ. Αθανασίου (ΑΠΘ)
Φ. Ασημακοπούλου (ΕΚΠΑ)
Γ. Βλαχάκης (ΕΙΕ)
Ε. Γιαννακοπούλου (ΕΑΠ)
Α. Κασσέτας (Β/θμια Εκπ/ση)
Γ. Κατσιαμπούρα (ΕΚΠΑ)
Ε. Κολέζα (Παν. Ιωαννίνων)
Α. Κουτσούρης (Γεωπονικό Παν/μιο)
Λ. Λάκκα (Σχ. Σύμβουλος)
Γ. Στάμου (ΑΠΘ)
Ε. Μπόκαρης (Παν. Ιωαννίνων)
Ε. Νικολαΐδης (ΕΙΕ)
Π. Πανταζής (ΑΠΘ)
Γ. Παπαδάτος (ΕΚΠΑ)
Ε. Παπαδημητρίου (Παν. Ιωαννίνων)
Γ. Πετράκη (Πάντειον Παν.)
Π. Πολίτης (Παν. Θεσσαλίας)
Μ. Ρετεντζή (ΕΜΠ)
Κ. Σκορδούλης (ΕΚΠΑ)
Χ. Σταθοπούλου (Παν. Αιγαίου)
Β. Τσελφές (ΕΚΠΑ),
Γ. Φουρτούνης (ΑΠΘ)
Κ. Χαλκιά (ΕΚΠΑ)
Δ. Χασάπης (ΑΠΘ)
Α. Χρονάκη (Παν. Θεσσαλίας)Air Jordan III 3 Shoes
Περιεχόμενα τεύχους και σύνδεσμοι προς τα πλήρη κείμενα:
Περιεχόμενα τεύχους και σύνδεσμοι προς τα πλήρη κείμενα:
Περιεχόμενα τεύχους και σύνδεσμοι προς τα πλήρη κείμενα:
Περιεχόμενα τεύχους και σύνδεσμοι προς τα πλήρη κείμενα:
Περιεχόμενα τεύχους και σύνδεσμοι προς τα πλήρη κείμενα:
Πλήρες κείμενο (αρχείο pdf):
https://www.hpdst.gr/el/system/files/kritiki-5-07-3-kondili-maniou.pdf
Πλήρες κείμενο (αρχείο pdf):
https://www.hpdst.gr/el/system/files/kritiki-5-07-3-stamou-xronaki.pdf
Περιεχόμενα τεύχους και σύνδεσμοι προς τα πλήρη κείμενα:
Περιεχόμενα τεύχους και σύνδεσμοι προς τα πλήρη κείμενα:
Πλήρες κείμενο στο αρχείο pdf:
https://www.hpdst.gr/system/files/kritiki-7-08-3-skovmose.pdf
Πλήρες κείμενο στο αρχείο pdf:
https://www.hpdst.gr/system/files/kritiki-7-08-25-milios.pdf
Πλήρες κείμενο στο αρχείο pdf:
https://www.hpdst.gr/system/files/kritiki-7-08-43-stergiopoulos.pdf
Πλήρες κείμενο στο αρχείο pdf:
https://www.hpdst.gr/system/files/kritiki-7-08-63-kostoula.pdf
Πλήρες κείμενο στο αρχείο pdf:
https://www.hpdst.gr/system/files/kritiki-7-08-81-giannakopoulou.pdf
Πλήρες κείμενο στο αρχείο pdf:
https://www.hpdst.gr/system/files/kritiki-7-08-91-stavrou.pdf
Πλήρες κείμενο στο αρχείο pdf:
https://www.hpdst.gr/system/files/kritiki-7-08-105-nikisianis-stamou.pdf
Περιεχόμενα τεύχους και σύνδεσμοι προς τα πλήρη κείμενα:
Περιεχόμενα τεύχους και σύνδεσμοι προς τα πλήρη κείμενα:
Περιεχόμενα τεύχους:
1. Δημήτρης Αθανασάκης: «Πολιτικές του πλήθους στον Σπινόζα και στον A. Negri»
2. Χριστίνα Πάλλιου, Ερωφίλη Παπασταύρου: «Συλλογικές πρακτικές και δημόσιος χώρος. Η περίπτωση του Δεκέμβρη»
3. Γιώργος Ν. Βλαχάκης: «Ο Κύκλος του Τριάντα. Συμβολή στη μελέτη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας τα χρόνια του Μεσοπολέμου»
4. Νίκος Τζ. Σέργης: «Ο ρομαντισμός και ο θετικισμός απέναντι στο “ψηφιακό” σύμπαν: η “αξιολογική κρίση” στις φυσικές επιστήμες ως πρόβλημα μεθόδου»
5. Nathalia Jaramillo, Peter McLaren: “Rethinking Critical Pedagogy: Socialismo Nepatla, and the Spectre of Che”
6. Scott Gerard Prinster: “The Heresy Prosecution of Renaissance Scholars: Domenico Scandella, Giordano Bruno, and Galileo Galilei”
7. Maria Pournari: “Representation, intentionality, and the epistemological problem of the other minds”
8. Κ. Σκορδούλης: «Νέα Εποχή για την ‘ΚΡΙΤΙΚΗ’.Air Jordan XIII 13 Kid
Οι εργασίες που υποβάλλονται για κρίση πρέπει να είναι πρωτότυπες και να αποστέλλονται σε ένα από τα μέλη της Γραμματείας Σύνταξης. Η υποβολή εργασίας έχει και την έννοια πιστοποίησης ότι δεν έχει δημοσιευθεί ή υποβληθεί για δημοσίευση σε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο. Οι εργασίες δημοσιεύονται μετά από διαδικασία ανώνυμης κρίσης από δύο τουλάχιστον κριτές. Σε περίπτωση ασυμφωνίας των κριτών ζητείται η γνώμη και τρίτου κριτή.
Μορφή εργασιών
Οι εργασίες υποβάλλονται έντυπα σε τρία αντίτυπα και ηλεκτρονικά σε αρχείο MS Word 2000 ή νεότερο. Το κείμενο είναι γραμμένο σε μια πλευρά σελίδας Α4, με περιθώρια 3cm από όλες τις πλευρές, σε διπλό διάστημα και μέγεθος γραμματοσειράς 12, με αρίθμηση σελίδων.
Στην πρώτη σελίδα εμφανίζεται ο τίτλος, τα ονόματα και τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων, υποδεικνύοντας τον υπεύθυνο για επικοινωνία. Στη δεύτερη σελίδα εμφανίζεται μόνο ο τίτλος της εργασίας, χωρίς τα στοιχεία των συγγραφέων. Περίληψη 100-150 λέξεων προηγείται του κυρίως άρθρου.
Οι υποσημειώσεις βρίσκονται στο τέλος της αντίστοιχης σελίδας και αριθμούνται με τη μορφή εκθέτη χωρίς παρενθέσεις.
Οι εικόνες αναφέρονται στο κείμενο, εμφανίζονται με αριθμητική σειρά και περιγράφονται από υπότιτλους. Κάθε εικόνα αποτελεί ξεχωριστό αρχείο υψηλής ανάλυσης μορφής .tiff. Οι φωτογραφίες και εκτυπώσεις πρέπει να είναι σε τόνους του γκρι και υψηλής ποιότητας για ποιοτική αναπαραγωγή. Να αποφεύγεται το μαύρο ή σκούρο φόντο. Οι εικόνες βρίσκονται σε ξεχωριστή σελίδα η κάθε μία και η θέση τους υποδεικνύεται στο σώμα του άρθρου αναφέροντας: -θέση εικόνας 1-.
Οι πίνακες αναφέρονται στο κείμενο, εμφανίζονται με αριθμητική σειρά και περιγράφονται από τίτλους. Οι πίνακες βρίσκονται σε ξεχωριστή σελίδα ο κάθε ένας και η θέση τους υποδεικνύεται στο σώμα του άρθρου αναφέροντας: -θέση πίνακα 1-. Οι πίνακες περιέχουν μόνο οριζόντιες γραμμές οι οποίες ορίζουν την αρχή και το τέλος τους και διαχωρίζουν τα δεδομένα από τους τίτλους.
Βιβλιογραφικές αναφορές
Οι βιβλιογραφικές αναφορές επισημαίνονται στο σώμα του κειμένου με το επώνυμο του/των συγγραφέα/ων και τη χρονολογία έκδοσης, όπως (James 2002) ή (Smith and Johnson 1994). Άρθρα με τρεις ή περισσότερους συγγραφείς θα πρέπει να αναφέρονται ως (Powels et al. 2000).
Οι αναφορές θα πρέπει να διατάσσονται στο τέλος του άρθρου με αλφαβητική σειρά. Οι συγγραφείς θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλες οι αναφορές εμπεριέχονται στο βασικό σώμα του κειμένου και αντίστροφα, ότι η λίστα των αναφορών είναι ολοκληρωμένη, με πλήρη στοιχεία συμπεριλαμβανομένων και των αριθμών των τόμων και των σελίδων.
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν το στυλ αναφορών, και τον ηθικό κώδικα γραφής του American Psychological Association.
Αποτελεί σταθερή εκδοτική πολιτική του περιοδικού ότι κανένας/καμία συγγραφέας δεν μπορεί να υποστεί θετική ή αρνητική διάκριση όσον αφορά στο φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία ή την εθνικότητα. Τα άρθρα κρίνονται στη βάση της επιστημονικής επάρκειας και μόνο. Εν τούτοις, η Εκδοτική Ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί τη δημοσίευση ενός άρθρου, αν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό απηχεί ή υποστηρίζει σεξιστικά, ρατσιστικά και γενικότερα προσβλητικά σχόλια ή απόψεις που κατευθύνονται εναντίον μιας πολιτισμικής, κοινωνικής, θρησκευτικής ή εθνικής μειονότητας.Men's Tops