Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στα πλαίσια της ιστορίας της επιστήμης και της τεχνολογίας
Στρογγυλό τραπέζι στα πλαίσια της έκθεσης "Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Περιήγηση στην Αστρονομία και την Τεχνολογία της εποχής του"
Πρόγραμμα:
Χαιρετισμός από τον καθηγητή Ronald Numbers, Πανεπιστήμιο Wisconsin, τ. πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ιστορίας και Φιλοσοφίας Επιστημών, Τμήμα Ιστορίας Επιστημών και Τεχνολογίας (IUHPS-DHST)
Ομιλητές:
Θεοδόσιος Τάσιος (ομ. καθ. ΕΜΠ, Πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας)
Ήταν εφικτή η κατασκευή του Μηχανισμού τον 3ο αιώνα π.Χ.;
Ρομπέρ Αλέ (Robert Halleux), ιστορικός των επιστημών και των τεχνικών, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λιέγης και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας (Académie des Inscriptions et Belles-Lettres)
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ως έργο μεταλλουργίας και μεταλλοτεχνίας (The Antikythera Mechanism as metal work)
Πάολο Μπρέννι (Paolo Brenni), πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικών Οργάνων (SIC) και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ιστορίας και Φιλοσοφίας Επιστημών, Τμήμα Ιστορίας Επιστημών και Τεχνολογίας (IUHPS-DHST)
Ο μηχανισμός των ουρανών. Μοντέλα πλανητικής κίνησης από την Αναγέννηση στον 20ο αιώνα (The mechanism of the heavens. Models of planetary motion from the Renaissance to the 20th Century)
Τόνυ Φρηθ (Tony Freeth), μέλος της Ομάδας Μελέτης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων
Η ασταθής Σελήνη: Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και η ανωμαλία της Σελήνης (The Inconstant Moon: The Antikythera Mechanism & the Lunar Anomaly)
Μετά τις σύντομες αρχικές παρουσιάσεις θα ακολουθήσει διάλογος μεταξύ των ομιλητών και συζήτηση με το κοινό. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.
adidas